НАД 140 САМОДЕЙЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В СЪБОРА НА ЧИТАЛИЩАТА В МАРЯН

Домакин на тазгодишния събор на народните читалища в община Елена бе читалище „Наука-1900“ в село Марян. Началото на чудесната инициатива е от 2001 година. В много от селата дейността на читалищата не е спирала, въпреки превратностите на времето; сградите, строени от предците с много ентусиазъм и доброволен труд, и днес са изпълнени с живот . Читалището в Марян е едно от първите, основано преди 120 години.

Във всяко село – домакин, съборът се превръща в истински празник и показва, че огънят на родолюбието гори и днес в сърцата на млади и стари, събира различни поколения, успели с много труд и любов да съхранят фолклорните традиции. На поканата за участие в събитието от 19 читалища, заради епидемичната обстановка, се отзоваха 12. Домакините този път организираха по-различен празник – той се проведе в парка на селото, поддържан и подреден с доброволния труд на местните хора. Фестивалът събра много публика, а арката, украсена с полски цветя, пъстрите носии, веселието, песните и танците спираха и пътуващите този ден през селото.

Чудесен сценарий за тържеството бе подготвила Милена Илиева – председател на читалището в Марян. Събора откри заместник-кметът на общината Десислава Шопова, а  програмата на домакините започна с изпълнение на шестгодишната Симона. Много красота и свежест донесоха също младите танцьори на Виктория Славчева, Траяна Стоянова, Йордан Минчев, както и малките рецитатори от читалището в Тодювци. Истинско умиление будеше у зрителите изпълнението на самодейците с бели коси, останали верни на любовта си към песенния фолклор.

Кметът инж. Дилян Млъзев поздрави участниците за чудесното им представяне и връчи специални грамоти на ръководителите на съставите.

Програмата на ХХ събор на читалищата завърши с ритуал по предаване знамето на домакина за 2022 година – Народно читалище „Съгласие-2014“ в с. Блъсковци, след което се изви родно българско хоро.