На 28-ми септември в китното балканско село Раювци се състоя закриването на националния пленер по скулптура и живопис, организиран за седма година от фондация „Звезди по звездите“. В него взеха участие над 40 творци от страната и чужбина.

Със своите произведения в събитието успешно се включиха и петимата румънските художници от град Меджидия, които за поредна година посещават община Елена във връзка със съвместния проект „Култура във вечността“ на двете общини, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г.“, вече приключил, но поставил началото на поредица от ползотворни събития и благодарение на който бе изградена Художествената галерия в града.

Всеки един от художниците в Раювци успя да улови и пресъздаде по свой собствен уникален начин атмосферата и красотата на природата в Еленския Балкан, затова и живописните платна бяха различни и впечатляващи.

На открито, от сръчните ръце на творците в скулптурната академия, бяха изваяни от камък образите на български езотерици – Петър Дънов, Дядо Влайчо, Баба Ванга, Преподобна Стойна, Слава Севрюкова и други, които ще допълнят историческите личности, хайдутите, поетите, намиращи се недалеч от паметника на легендарния Вълчан войвода в селото.

Тази година в село Раювци се проведоха и други значими събития, които зарадваха местни и туристи – честването на 3 март, откриването на паметника на Апостола на свободата Левски, съборът „Звезди по звездите“ през месец август.

 

от Десислава Колева

Успешно представяне на Община Елена в 39 -то изложение Ваканция и СПА ЕКСПО 2023″ гр. София

На 15-17 февруари Община Елена участва на 39-то издание на международната туристическа борса „Ваканция и СПА“ в София под мотото “Динамика и доверие!“

Изложението бе открито от министъра на туризма д-р Илин Димитров и се проведе под патронажа на Министерството на Туризма.

Събитието събра под един покрив представители на туристическия бранш и съпътстващите индустрии, за да представи разнообразни продукти, дестинации, програми и оферти пред професионалисти и широка публика.

Тазгодишното издание бележи ръст в участниците – 250 изложители от 15 държави. 30% от участниците са туристически компании, 40% са представители на различни дестинации, сред които местни региони и общини, дипломатически мисии от Алжир, Гърция, Дубай (OAE), Индия, Италия, Испания, Литва, Мавриций, Малдиви, Перу, Румъния, Сърбия, Тунис, Турция. Хотелите и курортните комплекси съставляват 12% от изложителите.

През трите дни на събитието, Община Елена популяризира своите туристически продукти, които са местното производство в региона и са гордостта на еленчани. От неповторимите сурово сушени деликатеси, до екологично чисти млечни продукти, сушени гъби, натурални сокове, сладка и много други! Посетителите имаха възможност да опитат прочутите местни специалитети, да видят гравиране върху дърво от майстора дърворезбар, а специално шеф Мартин Трухчев сподели тайните за приготвянето на автентичните ни мезета, които желаещите имаха възможност свободно да дегустират.

Представени бяха туристическите забележителности, културно-историческите обекти и празниците от културния календар, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и разбира се представяне туристическия потенциал на общината!

ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА „ЕЛЕНА АРТ ФЕСТ“ ПРЕВЪРНА ГРАД ЕЛЕНА В МЯСТО ЗА ТВОРЧЕСТВО И ИНОВАЦИЯ

Първото издание на „Елена арт фест“ се състоя в дните от 2 до 4 юни т. г. и протече под мотото „Дървото е живот“. Градът посрещна творци от близо и далеч с интереси в различни сфери на изкуството.

Елена се превърна в място за творчество и иновация. В рамките на събитието протекоха два пленера – по живопис, който е по проект „Култура във вечността“, и по дървопластика, както и два уъркшопа с образователна насоченост – по калиграфия и мозайка.

На 2 юни в СУ „Иван Момчилов“ се проведе „Зелена лекция“ на РИОСВ Велико Търново по случай Световния ден на околната среда – 5 юни.

Вечерта фестивалът официално бе открит с представяне на участниците и поздрав от кмета на Община Елена инж. Дилян Млъзев, след което прекрасните деца на Вокално студио „Елита“ с ръководител Петя Василева от град Велико Търново изнесоха концерт.

На 3 юни събитието продължи с образователна лекция на катедра „Туризъм“ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ пред учениците от 11 клас на СУ „Иван Н. Момчилов“. Преподавателите по иновативен начин представиха пред младежите предимствата на това защо е важно да знаем повече за мястото, където живеем.

Мотивационната лекция „Изкуството е път“ на проф. Светослав Косев, декан а факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет, бе представена на публиката, събрала се в Художествената галерия, с изключителни примери за графика с добавена реалност.

Към съпътстващата програма бе и дискусионният панел „Предимството да работиш в партньорство“, насочен към представители на туристическия бизнес. Лекциите бяха излъчвани на живо на страницата на фестивала и по този начин те достигнаха до по-широк брой хора.

С много емоции и при голям интерес от страна на еленчани и гости премина представянето на книгата „Глина“ на Виктория Бешлийска, което бе в уютната обстановка на къщата музей „Иларион Макариополски“. Виктория, чиито корени я свързват с нашия край, успя да развълнува всички, разказвайки спомените си за Елена и как градът е оставил трайна диря в нейното съзнание.

За финал бе концертът на група „ПоПоКАТЕ5л“, съпътстван с много танци от въодушевената публика.

Последният ден от най-новото арт събитие започна със засаждане на дръвчета – инициатива по случай Световния ден на околната среда. В парк „Калето“ представители на Община Елена, съвместно с Ротари клуба в града и възпитаниците от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, засадиха 50 дъбчета, осигурени от Гората.бг.

Обзорен пешеходен тур на забележителностите на Елена реализираха студенти от катедрата по туризъм към Великотърновския университет.

В съботната вечер под звуците на музиката на Ейми Роксоу и Или Радева пред Художествената галерия с изложба бяха представени творенията от различните дейности във фестивала. Петте творби по дървопластика останаха като арт декорации на различни локации в центъра на Елена. В двата уъркшопа – по мозайка и калиграфия, също бяха сътворени интересни произведения на изкуството от хора, пожелали да усетят магията на този вид творчество.

На закриването на събитието участниците в пленерите получиха от кмета на Община Елена диплом и снимка за спомен. Отличени с грамоти бяха и участниците в двата уъркшопа. Благодарствено писмо бе получено от д-р Димитър Симеонов зам.-ректор по учебната дейност във Великотърновския университет.

Със своите инициативи „Елена арт фест“ успя да събере няколко различни институции, обединени от обща цел. Основен организатор бе Община Елена в сътрудничество с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Партньори на феста бяха: читалище „Напредък – Елена – 1863“, Музей на Възраждането, Ротари клуб Елена, Местен съвет по туризъм, Търново Run, Гората.бг и други.

И участници, и гости си пожелаха това да е само доброто начало на едно съвместно партньорско събитие, което да зарадва отново всички със следващото си издание догодина.

 

източник – Facebook

Ново издание на Международния лагер по живопис „Луциан Григореску“, завършен с бърз и цвят в община Меджидия

Сряда, 24 август 2022 година, завърши 18-ото издание на Международния лагер по живопис „Лучиан Григореску“ в община Меджидия. Церемонията по закриването на дейностите бе отбелязана във фестивалната зала на Военен кръг Меджидия с впечатляваща художествена изложба. Проявата се проведе в присъствието на местни служители, артисти, участващи в лагера, местната и областна преса и обществеността, която се интересува от културния живот на Меджидия. За тазгодишното издание е създаден специален албум, на страниците на който участниците в събитието бяха насърчавани да напишат своите мисли и опит, както в книга на чест, където ще остане скъп спомен.
В знак на благодарност за присъствието, усилията и професионализма, показани през седемте дни на лагера, художниците бяха наградени от местната публична администрация, чрез заместник-кмета Никулае Паун с диплома, плакет, букет цветя и серия сувенири, за да ги поддържат живи връщане назад към 18-ото издание на лагера
В края на заниманията публиката беше приятно изненадана от запален мини концерт, изпълнен от един от най-разнообразните и изтънчени цигулари на днешния ден Амадея Цигулар, който предаде страстни истории чрез своя инструмент. Артистичната програма на деня продължи със запомнящ се концерт на румънска и международна музика на Мъжкия хор Армония, дирижиран от Ion Iulian Dumitru, събрал многобройна публика в зрителната зала на Военния кръг в Меджидия. Целият музикален момент премина под контрола на Негово Високопреосвещенство Теодосий, архиепископ Томиски.
Доказан като истински успех за културния живот на местната общност, Международният лагер за живопис „Lucian Grigorescu“ затваря още една глава от съществуването си в аплодисментите на критиците и любителите на изкуство. Същият е реализиран с подкрепата на проект „Култура във вечността“.
източник – Facebook
Фестивалът на борбите и историческата възстановка – ДАПИКС, 2022, истински успех за пети път, в община Меджидия
 
„В Меджидия героите никога не умират! „
В периода 20-22 май 2022 година община Меджидия беше домакин на петото издание на Международния фестивал на игри и исторически реконструкции DAPYX, 2022.
През трите дни на фестивала, на Общинския стадион „Ифтимие Илисей“ оживяха основните исторически периоди, белязали историята на човечеството: Античността, Средновековието, Модерното и съвременното векове.
Вдъхновението за събитието е изградено от известния крал Дапикс, древен владетел и герой на доброгейските територии, който отказва да се предаде на Римската империя, бори се до смърт, в гето-римските битки от 29-28-ти а. Ч.Р.
Навършва се петата година, в която под лозунга „При Меджидия героите никога не умират! „Община Меджидия е любимото място за срещи на любителите на историята и качествената музика с членове на културни сдружения и артисти на национален и международно ниво.
Проявата дебютира с впечатляващ парад по главните артерии на общината с участието на стотици членове на сдружения и групи за историческо възстановване, присъстващи на събитието. Сред тези асоциации бяха:
1. Културна асоциация Томис;
2. Сдружение „Дунавски рицар
3. Асоциация на приятелите на музея;
4. Асоциацията на Дакийската енциклопедия;
5. Асоциация Каструм Новис;
6. Тевтонска кавалерия;
7. Орлите на земята на пътеката;
8. Aсоциация Виа Претория;
9. Асоциация на Древна Тракия;
10. Орден на рицарите на Медиа;
11. Асоциацията за преоткриване на историята;
12. Асоциация Ignis Vultus;
13. Сдружение на историческите възстановки Фердинанд I;
14. Асоциация „Астра Доброгейска“
15. Румънската асоциация на традиционните игри и спорт;
16. Скаутите на Дапикс от Меджидия
В края на всеки ден любителите на шоуто с удоволствие участваха, на арената на Общински стадион „Ифтимие Илисей“, в възстановяването на някои известни битки в историята, като последната битка на цар Дапикс и битката при Видин срещу прохода Осман Пазвантоглу.
Вечерите на това голямо събитие за община Меджидия бяха под знака на качествената музика, чрез присъствието на посветени групи и изпълнители като: Osoianu Sisters, Wolves of Calancea, Millenium, Iuliana Beregoi, Connect-R, Smiley и Vasilis Karras с групата.
Последната вечер на фестивала събра членове на културните сдружения и присъстващите общественици в забавна битка с възглавници на стадион „Ифтимие Илисей“.
Краят на програмата бе отбелязан като нов фойерверк, удвоен от игра на лазери, целящ да завърши грандиозно събитие, което в продължение на три дни зарежда цялата община Меджидия с емоция, напрежение и цвят.

БЕЗПЛАТЕН ГИД ПРЕЗ ЛЕТНИТЕ МЕСЕЦИ В ГРАД ЕЛЕНА

По традиция община Елена разширява обхвата на предлаганите дейности на Общинския туристически информационен център през летните месеци и осигурява допълнителни гидове за гостите на града.

НАД 140 САМОДЕЙЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В СЪБОРА НА ЧИТАЛИЩАТА В МАРЯН

Домакин на тазгодишния събор на народните читалища в община Елена бе читалище „Наука-1900“ в село Марян. Началото на чудесната инициатива е от 2001 година. В много от селата дейността на читалищата не е спирала, въпреки превратностите на времето; сградите, строени от предците с много ентусиазъм и доброволен труд, и днес са изпълнени с живот . Читалището в Марян е едно от първите, основано преди 120 години.

ОБЩИНА ЕЛЕНА КАНИ ХУДОЖНИЦИ ЗА УЧАСТИЕ В ПЛЕНЕР

Пленер по изобразително изкуство в гр.Елена е сред дейностите на съвместния проект „Култура във вечността“ на общините Елена и Меджидия, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г.“.

Проект „Култура във вечността“, код: ROBG-423
Проектна стойност (ЕФРР): 1, 199, 667.16 €
Изпълнява се от община Елена в партньорство с община Меджидия, област Констанца, Румъния.
Проект „Култура във вечността“ е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програма Interreg V-A Румъния България.