Пленери по изобразително изкуство в град Елена, България и град Меджидия, Румъния, проведени в рамките на проект „Култура във вечността“, ROBG-423

Организацията и провеждането на пленерите по изобразително изкуство е част от дейностите, заложени в проект ROBG-423.

  • Пленер в град Елена, 2019 година:
  • Пленер в град Меджидия, 2019 година:
  • Пленер в град Елена, 2021 година:

Присъствие на пленера в медии:

ПЛЕНЕР С ТВОРЧЕСКИ  ОБМЕН НА ИДЕИ И ПРАКТИКИ СЕ ПРОВЕДЕ В ЕЛЕНА
Български и румънски художници сътвориха близо 25 картини за фонда на новата картинна галерия

С изложба под открито небе – в двора на Общностния център приключи пленерът по изобразително изкуство, който е сред дейностите на съвместния проект „Култура във вечността“ на общините Елена и Меджидия, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г.“
В него взеха участие петима румънски и 15 български художници. В продължение на три дни те имаха възможност да творят в Общностния център и на открито, вдъхновени от атмосферата и чара на възрожденския ни град. В пленера се изявиха утвърдени и талантливи автори, които оставят близо 25 картини за фонда на галерията и това е страхотно, е оценката на модераторите на творческото събитие – еленските художници Дияна Брешкова и Милчо Бонев.
Кметът инж. Дилян Млъзев връчи грамоти и символични подаръци на участниците. Той им благодари за приетата покана и изрази задоволство от факта, че идеята на проекта се пълни със съдържание и той става все по смислен.
Ръководител на румънската група и на този пленер бе Мирча Костя, професионален художник от Меджидия.
„Щастлив съм да бъда отново тук, на това уникално място, със специално въздействие и енергия. С мен са и четирима от най-добрите ми студенти от творческото ателие, на които също много им харесва. Предния път нямаше възможност да разгледаме града, но сега използваме пълноценно свободното си време да усетим обстановката и опознаем хората.
Когато съзрях красивата сграда на картинната галерия, си помислих, че се е случило чудо. Преди две години на това място имаше само камъни, а днес – просторна галерия, пълна с картини. На други места за това време не смогват да я нарисуват, а при вас вече я има. Направена е като на магия – все едно от нищото.
Елена е туристическа дестинация и новата галерия ще доведе български и чуждестранни туристи. С нея градът се поставя на едно по-високо място в културния туризъм на страната. Надявам се, че младите хора в Елена ще подкрепят и занапред подобни проекти, свързани с изкуството,  а галерията ще стане привлекателно място и за художници, и за посетители.
Благодарен съм, че проектът е осъществил подобно начинание с един фантастичен екип. Много ни се иска да дойдем на откриването, но животът в условията на пандемия ме научи да не давам обещания“.
Препоръката на Мирча Костя като професионалист в тази област е изложбата в галерията да намери добър куратор, който да познава историята на града, обстановката и изкуствата, и най-удачно е той да бъде от Елена.
„Пафти“ е името на картината, която художникът нарисува по време на пленера и дарява на галерията. „Видях много снимки с предмети от бита на Елена, но като че ли пафтите единствени ми „проговориха“ да ги нарисувам. Те са част от историята и си струва да бъде видяна и разказана и по този начин. Целта на моите картини е да направят хората щастливи, щом ги погледнат. Ние, румънските художници, със своите творби оставяме част от сърцата си в Елена“, сподели още г-н Костя.
Сюжетът на картините на художника Стефан Алтъков – професор по живопис и светознание в Софийския университет и на неговата съпруга проф.д-р Лаура Димитрова – ръководител на катедра „Визуални изкуства“ също са с еленска тематика.
„Кръвта вода не става“, обобщи проф. Алтъков мотивите за участие на семейството в пленера. Аз съм от този край и като патриот и православен българин се ориентирах  към възрожденската тема, и по-точно към Стоян Михайловски и химна „Върви, народе възродени“, по чието стихотворение е сътворен и знаем от деца. Тази моя идея, свързана с родния му град Елена съм реализирал по един много изчистен начин, за да бъдат ясни знакът и символът.
Последното ми идване в Елена беше като студент и тук се запознах с големия художник Йордан Попов – много качествен творец, живописец, създал брилянтни пейзажи. Намирам града за коренно променен и европейски ориентиран, сподели още професорът, чийто родови корен е от Константин.
Участието в пленера е удоволствие и за неговата съпруга. Проф. Димитрова е вдъхновена за своята творба от Дървото на живота, изобразено като релеф върху църквата „Успение на Пресвета Богородица“. Каменният релеф тя пресъздава по живописен начин, така че дървото да въздейства като продължение на доброто.
За проф. Алтъков и художничката Марияна Георгиева тазгодишният пленер се оказа и дълбоко емоционален. „Велики неща се случват, когато хора и планини се срещнат“. Двамата не се бяха виждали от 60 години, когато като деца в Константин са рисували заедно. Тя е силно впечатлена още тогава от таланта му и сигурна, че един ден ще стане голям художник.
Корените на Марияна Георгиева са от еленския род на Иларион Макариополски, има и македонска жилка от баба си Катерина от Константин.
„Ще оставя едно прекрасно стихотворение на Дияна Кременска, което тематично е свързано с пленера. Нарисувала съм го с любов и послание: „Нарисувай ми песен за сълзи и човечност“. Подаръкът ми за галерията е картина с коне – „Вълни мои“, които носят вдъхновение. Пожелавам на всички в град Елена, независимо от тяхното занимание, то да е свободно и вдъхновено, като моите волни коне.
Заедно с утвърдените творци, достойно се представиха на пленера и най-малките художници – Себахтин Хашимов и Ана Ловецкая. За 12-годишното момче творческото събитие е голяма школа, тъй като е научил много, получил е ценни съвети и поощрения в неговата страст – рисуването, с което смята да се занимава сериозно и занапред.
в-к „Еленска трибуна“, 2021

  • Пленер в гр. Меджидия, 2021 година:

Проект „Култура във вечността“, код: ROBG-423
Проектна стойност (ЕФРР): 1, 199, 667.16 €
Изпълнява се от община Елена в партньорство с община Меджидия, област Констанца, Румъния.
Проект „Култура във вечността“ е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програма Interreg V-A Румъния България.

Пленер в гр. Елена, 2022 година:

ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА „ЕЛЕНА АРТ ФЕСТ“ ПРЕВЪРНА ГРАД ЕЛЕНА В МЯСТО ЗА ТВОРЧЕСТВО И ИНОВАЦИЯ

Първото издание на „Елена арт фест“ се състоя в дните от 2 до 4 юни 2022 г. и протече под мотото „Дървото е живот“. Градът посрещна творци от близо и далеч с интереси в различни сфери на изкуството.

Елена се превърна в място за творчество и иновация. В рамките на събитието протекоха два пленера – по живопис, който е по проект „Култура във вечността“, и по дървопластика, както и два уъркшопа с образователна насоченост – по калиграфия и мозайка.

На 2 юни в СУ „Иван Момчилов“ се проведе „Зелена лекция“ на РИОСВ Велико Търново по случай Световния ден на околната среда – 5 юни.

Вечерта фестивалът официално бе открит с представяне на участниците и поздрав от кмета на Община Елена инж. Дилян Млъзев, след което прекрасните деца на Вокално студио „Елита“ с ръководител Петя Василева от град Велико Търново изнесоха концерт.

На 3 юни събитието продължи с образователна лекция на катедра „Туризъм“ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ пред учениците от 11 клас на СУ „Иван Н. Момчилов“. Преподавателите по иновативен начин представиха пред младежите предимствата на това защо е важно да знаем повече за мястото, където живеем.

Мотивационната лекция „Изкуството е път“ на проф. Светослав Косев, декан а факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет, бе представена на публиката, събрала се в Художествената галерия, с изключителни примери за графика с добавена реалност.

Към съпътстващата програма бе и дискусионният панел „Предимството да работиш в партньорство“, насочен към представители на туристическия бизнес. Лекциите бяха излъчвани на живо на страницата на фестивала и по този начин те достигнаха до по-широк брой хора.

С много емоции и при голям интерес от страна на еленчани и гости премина представянето на книгата „Глина“ на Виктория Бешлийска, което бе в уютната обстановка на къщата музей „Иларион Макариополски“. Виктория, чиито корени я свързват с нашия край, успя да развълнува всички, разказвайки спомените си за Елена и как градът е оставил трайна диря в нейното съзнание.

За финал бе концертът на група „ПоПоКАТЕ5л“, съпътстван с много танци от въодушевената публика.

Последният ден от най-новото арт събитие започна със засаждане на дръвчета – инициатива по случай Световния ден на околната среда. В парк „Калето“ представители на Община Елена, съвместно с Ротари клуба в града и възпитаниците от Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, засадиха 50 дъбчета, осигурени от Гората.бг.

Обзорен пешеходен тур на забележителностите на Елена реализираха студенти от катедрата по туризъм към Великотърновския университет.

В съботната вечер под звуците на музиката на Ейми Роксоу и Или Радева пред Художествената галерия с изложба бяха представени творенията от различните дейности във фестивала. Петте творби по дървопластика останаха като арт декорации на различни локации в центъра на Елена. В двата уъркшопа – по мозайка и калиграфия, също бяха сътворени интересни произведения на изкуството от хора, пожелали да усетят магията на този вид творчество.

На закриването на събитието участниците в пленерите получиха от кмета на Община Елена диплом и снимка за спомен. Отличени с грамоти бяха и участниците в двата уъркшопа. Благодарствено писмо бе получено от д-р Димитър Симеонов зам.-ректор по учебната дейност във Великотърновския университет.

Със своите инициативи „Елена арт фест“ успя да събере няколко различни институции, обединени от обща цел. Основен организатор бе Община Елена в сътрудничество с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Партньори на феста бяха: читалище „Напредък – Елена – 1863“, Музей на Възраждането, Ротари клуб Елена, Местен съвет по туризъм, Търново Run, Гората.бг и други.

И участници, и гости си пожелаха това да е само доброто начало на едно съвместно партньорско събитие, което да зарадва отново всички със следващото си издание догодина.

Източник: visit.elena.bg, автор: Мария Кюпчикова

Проект „Култура във вечността“, код: ROBG-423
Проектна стойност (ЕФРР): 1, 199, 667.16 €
Изпълнява се от община Елена в партньорство с община Меджидия, област Констанца, Румъния.
Проект „Култура във вечността“ е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програма Interreg V-A Румъния България.

НАЦИОНАЛНЕН ПЛЕНЕР ПО СКУЛПТУРА И ЖИВОПИС В СЕЛО РАЮВЦИ

На 28-ми септември в китното балканско село Раювци се състоя закриването на националния пленер по скулптура и живопис, организиран за седма година от фондация „Звезди по звездите“. В него взеха участие над 40 творци от страната и чужбина.

Със своите произведения в събитието успешно се включиха и петимата румънските художници от град Меджидия, които за поредна година посещават община Елена във връзка със съвместния проект „Култура във вечността“ на двете общини, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г.“, вече приключил, но поставил началото на поредица от ползотворни събития и благодарение на който бе изградена Художествената галерия в града.

Всеки един от художниците в Раювци успя да улови и пресъздаде по свой собствен уникален начин атмосферата и красотата на природата в Еленския Балкан, затова и живописните платна бяха различни и впечатляващи.