Пленери по изобразително изкуство в град Елена, България и град Меджидия, Румъния, проведени в рамките на проект “Култура във вечността”, ROBG-423

Организацията и провеждането на пленерите по изобразително изкуство е част от дейностите, заложени в проект ROBG-423.

  • Пленер в град Елена, 2019 година:
  • Пленер в град Меджидия, 2019 година:
  • Пленер в град Елена, 2021 година:

Присъствие на пленера в медии:

ПЛЕНЕР С ТВОРЧЕСКИ  ОБМЕН НА ИДЕИ И ПРАКТИКИ СЕ ПРОВЕДЕ В ЕЛЕНА
Български и румънски художници сътвориха близо 25 картини за фонда на новата картинна галерия

С изложба под открито небе – в двора на Общностния център приключи пленерът по изобразително изкуство, който е сред дейностите на съвместния проект „Култура във вечността“ на общините Елена и Меджидия, финансиран по програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г.“

В него взеха участие петима румънски и 15 български художници. В продължение на три дни те имаха възможност да творят в Общностния център и на открито, вдъхновени от атмосферата и чара на възрожденския ни град. В пленера се изявиха утвърдени и талантливи автори, които оставят близо 25 картини за фонда на галерията и това е страхотно, е оценката на модераторите на творческото събитие – еленските художници Дияна Брешкова и Милчо Бонев.

Кметът инж. Дилян Млъзев връчи грамоти и символични подаръци на участниците. Той им благодари за приетата покана и изрази задоволство от факта, че идеята на проекта се пълни със съдържание и той става все по смислен.

Ръководител на румънската група и на този пленер бе Мирча Костя, професионален художник от Меджидия.

„Щастлив съм да бъда отново тук, на това уникално място, със специално въздействие и енергия. С мен са и четирима от най-добрите ми студенти от творческото ателие, на които също много им харесва. Предния път нямаше възможност да разгледаме града, но сега използваме пълноценно свободното си време да усетим обстановката и опознаем хората.

Когато съзрях красивата сграда на картинната галерия, си помислих, че се е случило чудо. Преди две години на това място имаше само камъни, а днес – просторна галерия, пълна с картини. На други места за това време не смогват да я нарисуват, а при вас вече я има. Направена е като на магия – все едно от нищото.

Елена е туристическа дестинация и новата галерия ще доведе български и чуждестранни туристи. С нея градът се поставя на едно по-високо място в културния туризъм на страната. Надявам се, че младите хора в Елена ще подкрепят и занапред подобни проекти, свързани с изкуството,  а галерията ще стане привлекателно място и за художници, и за посетители.

Благодарен съм, че проектът е осъществил подобно начинание с един фантастичен екип. Много ни се иска да дойдем на откриването, но животът в условията на пандемия ме научи да не давам обещания“.

Препоръката на Мирча Костя като професионалист в тази област е изложбата в галерията да намери добър куратор, който да познава историята на града, обстановката и изкуствата, и най-удачно е той да бъде от Елена.

„Пафти“ е името на картината, която художникът нарисува по време на пленера и дарява на галерията. „Видях много снимки с предмети от бита на Елена, но като че ли пафтите единствени ми „проговориха“ да ги нарисувам. Те са част от историята и си струва да бъде видяна и разказана и по този начин. Целта на моите картини е да направят хората щастливи, щом ги погледнат. Ние, румънските художници, със своите творби оставяме част от сърцата си в Елена“, сподели още г-н Костя.

Сюжетът на картините на художника Стефан Алтъков – професор по живопис и светознание в Софийския университет и на неговата съпруга проф.д-р Лаура Димитрова – ръководител на катедра „Визуални изкуства“ също са с еленска тематика.

„Кръвта вода не става“, обобщи проф. Алтъков мотивите за участие на семейството в пленера. Аз съм от този край и като патриот и православен българин се ориентирах  към възрожденската тема, и по-точно към Стоян Михайловски и химна „Върви, народе възродени“, по чието стихотворение е сътворен и знаем от деца. Тази моя идея, свързана с родния му град Елена съм реализирал по един много изчистен начин, за да бъдат ясни знакът и символът.

Последното ми идване в Елена беше като студент и тук се запознах с големия художник Йордан Попов – много качествен творец, живописец, създал брилянтни пейзажи. Намирам града за коренно променен и европейски ориентиран, сподели още професорът, чийто родови корен е от Константин.

Участието в пленера е удоволствие и за неговата съпруга. Проф. Димитрова е вдъхновена за своята творба от Дървото на живота, изобразено като релеф върху църквата „Успение на Пресвета Богородица“. Каменният релеф тя пресъздава по живописен начин, така че дървото да въздейства като продължение на доброто.

За проф. Алтъков и художничката Марияна Георгиева тазгодишният пленер се оказа и дълбоко емоционален. „Велики неща се случват, когато хора и планини се срещнат“. Двамата не се бяха виждали от 60 години, когато като деца в Константин са рисували заедно. Тя е силно впечатлена още тогава от таланта му и сигурна, че един ден ще стане голям художник.

Корените на Марияна Георгиева са от еленския род на Иларион Макариополски, има и македонска жилка от баба си Катерина от Константин.

„Ще оставя едно прекрасно стихотворение на Дияна Кременска, което тематично е свързано с пленера. Нарисувала съм го с любов и послание: „Нарисувай ми песен за сълзи и човечност“. Подаръкът ми за галерията е картина с коне – „Вълни мои“, които носят вдъхновение. Пожелавам на всички в град Елена, независимо от тяхното занимание, то да е свободно и вдъхновено, като моите волни коне.

Заедно с утвърдените творци, достойно се представиха на пленера и най-малките художници – Себахтин Хашимов и Ана Ловецкая. За 12-годишното момче творческото събитие е голяма школа, тъй като е научил много, получил е ценни съвети и поощрения в неговата страст – рисуването, с което смята да се занимава сериозно и занапред.

в-к “Еленска трибуна”, 2021

  • Пленер в гр. Меджидия, 2021 година:

Проект „Култура във вечността“, код: ROBG-423
Проектна стойност (ЕФРР): 1, 199, 667.16 €
Изпълнява се от община Елена в партньорство с община Меджидия, област Констанца, Румъния.
Проект „Култура във вечността“ е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програма Interreg V-A Румъния България.

Проект „Култура във вечността“ е пряко свързан с принципите на устойчивото развитие и активно популяризира равните възможности, недискриминацията и равенството между половете.